Wednesday 23 March 2016

Proses Merajinkan Diri dan Sticky Chicken Wings

Tajuk ni paling tak menahan.
Hihi...eh..luper sorry...Assalammualaikum...salam sejahtera.
Takde ucapan romantis (perlu ke kan??). Bila sibuk tahap tak hengat diri ini jadi malas, tapi bila dah settle semua boleh la menulis dan kongsi apa-apa yang menarik. 

So harini, I'ols nak share resepi sticky chicken wing yang marvelous..katanyaaaa...

Ok resepi sempoi ni adalah hasil dari 'kitchen Lab' ana, tak sedap harap maaf, ni memang resepi ikut sedap tekak je ni.

Watak utama, chicken wings, nak part lain pun boleh tapi dah tak jadi sticky chicken wing dah la hahaha.

Bahan:

Chicken wings (ikut suka banyak mana)
Sos BBQ (brand apa-apa pun boleh)
Madu
Serbuk Paprika
Mixed Herb
Minyak untuk mengoreng
Serbuk kunyit
Garam
Sos thai
Sos tomato/sos cili (jika suka pedas)

Cara:

Bersihkan wings, perap dengan mixed herb, serbuk kunyit dan garam (30 minit lebih pun takpe).

Ayam yang sudah diperap dengan garam, kunyit dan mixed herb

Panaskan minyak dan goreng ayam sampai masak kekuningan, terlalu masak nanti kering tak best. Kalau hangus lagi lah parah hahaha.
Dah habis goreng, kurangkan minyak, kecikkan api.

Ayam sedang digoreng, sorry minyak tak cukup masa ni

Masukkan sos bbq, sos thai, madu, dan sos tomato/cili (part ni nisbah dia 5:4:4:2), agak-agaklah ye kalau ayam banyak maka lebihkan bahan-bahan salutan. Kalau suka manis tambah la gula/ lebihkan madu(tapi manis dah sukatan ni sebenarnya).
Perasakan dengan serbuk paprika untuk lebih kick.

Dari Kiri: Serbuk Paprika, Honey, Sos Thai, Sos BBQ dan Sos Tomato

Ok dah mengelegak dan sebati masuk kepak ayam tadi, gaul tutup api dan angkat.
Hidangkan ikut suka, makan camtu je atau dengan nasi. Sedap uols.

Yesza, sticky chicken wings yang yummss

Ok tu je dulu nanti dah free, ana up lagi apa-apa yang menarik. 

Pada yang nak order kek, silakan jangan segan-segan. Harga InsyaAllah berpatutan. :)





No comments:

Post a Comment