Monday, 16 December 2013

Cakes for Rayyans

Salam semua, setelah sekian lama tiba-tiba ana munculkan diri. Almaklum la kesibukan, jadi masa juga terbatas, ada juga gambar kek yang tak sempat diambil. Terus terang bulan lepas langsung tak sempat nak jenguk ke blog.

Kali ni tempahan dari kawan-kawan sekeliling yang kebetulan nama anak mereka sama jadi tajuk entri ni sesuai sangat 'cakes for Rayyans'.

K.Min order kek padang bola tu untuk Rayyan yang cute dan macho, sempena birthday dia yang ke 6 tahun. Kek Red velvet bersalut cream cheese. Yeap rumput juga perasa keju.









Ok, Kek seterusnya juga untuk Rayyan, tapi kali ni Rayyan yang umurnya 5 tahun, terima kasih Rayyan comel, geramnya dengan dia. Kek Russian black and white cover with cream cheese and ganache. Kek jenis yang sama juga telah di tempah oleh En. Zainal, katanya untuk hari lahir nya sendiri, hehe terima kasih En. Zainal.






The Love is Infinity

Red Velvet cake ordered by Kak Min for her the other half, thanks a lot K.min for the order.
For the love one, love is always infinity.

~xoxo~





Friday, 18 October 2013

Pavlova Single Pack

Satu lagi entry lama terperuk dalam draft, alkisahnya...

Selamat Pagi semua...pagi-pagi ni hati tersapa kenangan lama (hehe...) teringat office lama dan kawan-kawan lama. Semuanya kerana pavlova. Dulu masa masih berkerja di Kota Damansara, pavlova single pack ni sangat la glamer, setiap minggu ana akan buat sekurangnya 5-6 pek. Ana juga digelar 'Ana Pavlova' wehuuuu...dun compius with the original 'Anna Pavlova' ok.

My ex-boss dan ada sorang manager ni sangat la kelakar. Selalu sangat sebut pavlova ni dengan berbagai nama antaranya pavola, palovi, prabola, paloma dan kadang-kadang ntah apa nama pelik lagi yang keluar haha.

Single pack pavlova

Mixed Fruit

Sekarang ni, sejak kerja di Shah Alam, segalanya sangat berbeza. Ana lebih suka tengok orang dan kurang bercerita tentang baking world. Almaklum kat sini orangnya ramai dan sebagai orang baru ana harus tahu takah dan tahap ke'ramah'an yang ana perlu tunjukkan. Hihi...bajet sangat.

Order? Alhamdulillah masih lagi berasap oven ku (ceh pepatah apatah). Yeap berjalan seperti biasa...Alhamdulillah. Merepek panjang lebar, yang sebenarnya ana nak share gambar aje pun. Ni antara order yang sempat ana snap gambarnya. Gambar biasa-biasa, ambil guna hand phone dan camera biasa, lepas tu kalau rajin banyak ana letak frame dan watermark. If rajin sikit, ana resize supaya senang upload dan itu je. Punyer la parah. Tapi bagi ana, itu gambar ana yang ana usaha sendiri untuk buat, ambil dan tampal kat sini. Walaupun tak cantik dan tak segah profesional tapi ana bangga dengan usaha ana tu. Maka tiadalah istilah copy paste harta orang pastu mengaku hak sendiri. Kalau setakat nak wat camtu ana tak perlu la bazir-bazir air dan sabun nak basuh dapur selepas masak ye tak? Tapi tunggu la orang kutuk hasil copy dan paste kita tu. Lagi pun itukan harta orang, hukumnya berdosa sama seperti mencuri. Dulu bila time belajar tentang Intellectual Property (IP) kita orang ni macam gayat sungguh. Yelah orang kita ni ramai yang berbakat tapi tak tau dan mungkin belum betul-betul terdedah tentang IP ni. Memang untuk registration IP ni bagi kosnya sangat la mahal tapi berbaloi. Cuma undang-undang kita mungkin kena lebih di upgrade la kot.

Oh melalut ke IP pulak. Ana sebenarnya baca kisah colek mencolek dan curik mencurik ni kat blog kak ita. Biasalah bila bosan ke tak bosan pun ana akan melawat blog favorite ana tu. Percaya tak kalau ana kata yang setiap kali PC ana di reformat atau setiap kali ana pindah tempat kerja sekali pun blog kak ita ni ada dalam senarai blog wajib 'favorite' hahaha. Kesian kak ita, memang gambar-gambarnya cantik dan terus terang cakap, so far resepi dari blog kak ita tak mengecewakan. Buat konpom jadik. Ada dua tiga resepi kak ita yang ana dah try dah ulas dalam blog ni. Lepas tu tak lupa la ana creditkan ke blog dia semula. Kalau malas ana letak je hyperlink macam ana buat ni. Sila Klik. Ok kat sini boleh baca citer kak ita, siap publish buku tu. Tak rasa bersalah ke? Adoi la, ni kalau dulu zaman study orang kata ni plagiat (terutamanya student yang buat project dan report...google, copy, paste dan edit hukhukhuk)...dulu kan lecturer kita orang siap buat sumpahan ala-ala malim deman... siapa copy paste dia sumpah orang tu jadi mesin photostat hahaha. Cool la Puan Jijah.

Papa Pavlova dan brownies with chocolate mud

Entry berkepuk tapi tak sempat upload...so alkisahnya....

Minggu ni minggu orang dapat gaji..o yeaaa...antara minggu terakhir bulan September dan ini bermakna hari peperiksaan semakin hampir, yang tu huhuhuu. Minggu ni jugak minggu buat appraisal which inilah kali pertama ana review kerja orang. Selalunya ana yang kena review, la ni buat untuk orang plak. Ok dah cukupla meluah ke terujaan dan kebinggungan diri ini.

Order ni dari Kak Hani. Terima Kasih kak kerana order dari Cakequinn. Katanya untuk makan-makan di ofis hari Khamis ni (ni cerita bulan september ye..harap maklum hihi). Disebabkan ana kerja di Shah Alam, so ana hantar pavlova ni pada malam hari Rabu, kat tempat sama --- Angkasapuri.

Kali ni Kak Hani order sebiji pavlova size papa dan brownies, hahaha...payah nak bagitau size pavlova ni tapi biasanya ana akan buat berdasarkan inci. So yang ni 8 inci. Sesapa nak pavlova papa cam Kak Hani, sila-sila jangan malu jangan segan ye...call boleh hantar sms pun boleh. 

Pada Kak Hani, terima kasih banyak ye..harap maaf mana terkurang, komen akak sangat-sangat ana hargai untuk teladan masa hadapan.

Oh kak hani juga ada bagi tau pasal kek Ben-10 untuk Ammar tu. Katannya "Awak, kek sedap, tq...." Kak hani kata buttercream pun tak muak. Yang tu I nak say thank you to Subang 2 bakery, atas tunjuk ajar. Dan paling penting Alhamdulillah...seronok dapat buat orang happy. Ok ana akhiri entry ni dengan gambar makanan (apa lagi yang ada untuk paparan kan) untuk tatapan semua. Thank you Allah, thank you semua.

Brownies with choc ganache

Papa pavlova

Close up

Saturday, 21 September 2013

Selamat Bertunang Hanis..

Wah tajuk..tunangnya 31 August lepas. Dia call tanyakan pasal cupcake untuk hantaran tunang, katanya, idea adalah bebas...so as long as nampak cun dan menarik jadi ana buat la. Rasanya red velvet sangat menarik, sesuai dengan tema-tema romantica d'amour gitu...letak skit kaler biru, purple dan pink bagi naik seri...so kat bawah ni gambar yang sempat ana snap. Kadang-kadang bila buat tempahan ada juga yang tak sempat nak di fotokan. Maklum la berlari berkejaran dengan masa.

Pada Hanis, selamat bertunang, maaf la mana terkurang dengan cupcake ni ye. K.ana sedang berkejaran nak prepare untuk open house masa tu hihihi (ermm...punyer la hebat sampai tak tido semata-mata masak untuk open house dengan isu airnya lagi...)

Pada siapa-siapa yang nak order, ianya sentiasa terbuka, cuma anda perlu beritahu awal, sekurang-kurangnya 3 hari sebelum (ni bagi simple cake ye contohnya kek coklat dengan ganache or buttercream dan hiasan pun simple, kalau nak edible image ke, kek kawin bertingkek-tingkek ke harap maklum la ye, jangan la 3 hari sebelum majlis baru nak roger, tak da jawapnya adik-adik dan akak-akak ye...2minggu tu ok sangat dah...sebulan lagi bagus tambahan lagi bagi kek yang perlu figurine lagi la jangan last minutes.)

Ok la, tunggu ana upload lagi gambar-gambar cuppies ni...





BEN-10 untuk Ammar

Kali ni order dari Kak Hani Haizan dari Kerinchi, ambil order ni pun depan Angkasapuri. Order untuk anaknya Ammar Haizan sempena birthday yang ke 4. Ammar ni cute sangat, siap nak ikut kakak ni balik haha...bila dia tengok Ben-10 tu suka betul, Alhamdulillah...harap-harap Ammar cepat sembuh, baru je semalam Ammar discharge dari hospital kata Kak Hani.

Katanya dia nak chocolate moist cake buttercream putih dan pink, tampal gambar BEN-10 dan deco ikut suka, janji cun...sempoi la Kak Hani. Pastu dia pun tanya boleh la selalu order, boleh je kak...bila ana free boleh sangat...tapi kalau tengah busy tu insya Allah, ana akan cuba sedaya upaya. Mana-mana terkurang ana minta maaf ye...

Ana ni, Sabtu memang payah nak kemana-mana, kadang-kadang Ahad pun sama, biasala orang tua gi belajar semula memang sangat memberangsangkan hahaha.

Ok, gambar dari beberapa side of the cake...titu...

Top view

from side

Thursday, 19 September 2013

Puding Roti Kurang Manis Satuuu...

Alhamdulillah...ada kesempatan nak update blog. Sibuk tu tak la tapi ntah kenapa, time ada idea blogspot tak nak support (asyik hang...ip tak recognize katanya...), time takde idea memang tak tengok langsung la blog ni. Ok, kali ni nak share tentang puding roti pula. Lama dah try resepi ni cuma payahnya nak upload.

Nampak sedap....ermm memang sedap pun. Resepinya ambil dari web rasa.karangkraf.com dan rasa pula ambil dari blog seperti yang dicreditkan di bawah. Ana pula merepekkan resepi menggunakan bahan yang ada dan sesedap rasa (rumah ni kalau manis-manis memang tak bersentuh la makanan tu). Rasanya sama je mana-mana resepi pun cuba google ada banyak yang dah tulis tentang ni, senangkan pastu jangan buat manis-manis  sangat, sedang-sedang je, baru la sedap makan menambah (hehe pengalaman kat rumah sendiri ni).





BAHAN-BAHAN:

  • 15 keping roti
  • * 2 cawan full cream milk (low fat pun boleh) ana guna Dutch Lady tu
  • * 3 sudu besar gula halus (nak manis tambah lagi)
  • * 2 biji telur
  • * sedikit esen vanilla (yang ni ikut suka)
  • * serbuk cinnamon (tapi kat rumah takde so letak nutmeg powder...sodap gak, agak-agak la letak jangan over ye)
  • 2 sudu besar butter (cairkan)
  • kismis dan aprikot untuk dalam roti, peaches sebagai hiasan

Untuk Sos Kastard

  • 1 tin susu sejat
  • 1/4 tin air (guna tin susu sejat tu)
  • 2 sudu besar tepung kastad (kalau banyak tepung sos jadi ketat, so tambah air lagi hihihi)
  • 2 sudu besar gula

CARA-CARA:

  1. Sediakan mangkuk. Satukan bahan-bahan yang bertanda ( * ). Koyakkan roti dan masukkan ke dalam mangkuk tadi. Biarkan terendam dan meresap seketika.
  2. Masukkan separuh kismis, aprikot dan juga mentega cair .Gaul sebati. Kemudian tuang ke dalam loyang/bekas yang telah digris dengan sedikit butter.Taburkan baki kismis diatas adunan.
  3. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
  4. Untuk membuat kuah@sos kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat. (kepekatan ikut selera masing-masing)
  5. Tuang ke atas puding roti tadi. Jika suka sejuk, masukkan peti sejuk dahulu sebelum dipotong dan dituang sos kastad.
  6. Time nak makan curahkan sos susun peach dan ngap...makan dengan aiskrim pun ok juga...ikut suka la 'sky is the limit' ehehehe..

Friday, 23 August 2013

Salam Syawal...Selamat Hari Raya

Selamat Hari Raya...entry kali ni ana 'is out of menu' hiks..today I want to pantun-pantun raya edition...wah special.

Alhamdulillah...rezeki dari-Nya yang tak pernah putus dan dengan harapan akan bertambah lebih pada masa akan datang. Cuma kali ni tak mau tepek gambar makanan, tak nak share pasal makanan (hahaha tu ayat je hakikatnya...). Entry kali ni adalah lebih pada luahan perasaan. Perasaan beraya, bergambar time raya, bersuka-suka masa raya dan apa-apa jela yang rasanya layak ditulis di sini.

Sesi berpantun

Pucuk kecubung di makan jangan,
Nanti sakit tak terubat badan,
Ayuh yang jauh kita dekatkan,
Agar lebih kuat ikatan persaudaraan.

Sungguh indah bunga di taman,
Dipetik Nyonya buat hiasan,
Bulan kemaafan bulan keampunan,
Moga yang terguris boleh diperbetulkan.

Pucuk pauh buah bidara,
Manakan sama durian berduri,
Berkumpul semua sanak saudara,
Tambah meriah dan bererti di Aidilfitri.

Atuk dan uwan leka bercerita, 
Buat pendengaran cucu kesayangan,
Maaf bermaafan sesama kita,
Salah dan silap harap diampunkan.

Nangka diberi si anak cina,
Buat gulai berkuah kari,
Beraya biarlah bersederhana,
Agar tak membazir di kemudian hari.

Padi sekepuk di makan kuda,
Kuda terbiar tidak bertali,
Makan biarla berpada-pada,
Perut sihat senang hati.

and now sesi nak cerita plak...sebelum tu  layan gambar (hahaha...klu dh namanya raya gambar makanan wajib)
Rendang Ayam Telur

Lomang a.k.a Lemang

Pokok Durian



nak review sikit pasal Proton Suprima S...

1st masuk showroom - TTDI - jumpa dengan sales person nama dia Vishnu, En. Mie gi try duduk dalam tu, me? leka kot tengok bunga-bunga yang banyak and cantik..O.o...Kereta ni?ermm macam Preve je lebih kurang. 

So soalan pertama -  kenapa tak letak je Preve S..pergh mesti cun, ala-ala macam Vios sportivo kan glamer nama tu kihkihkih kesian penat orang Proton cari nama...Belakangnya je lain skit. Bonet besar..bak kata orang kampung den "bulih masuk sekor lombu" hihihi... dalamnya of course ler nampak cantik, dah untuk test drive and show room dia bagi yang full spec, yang cantik. 

Ada dua type executive ~murah sikit dalam 3k-4k, seat biasa je, pastu mirror dia lipat manual, start button takde so guna kunci, ermmm spec lain malas nak taip...sila berkunjung ke showroom dan minta brochure ye. Type 1 lagi ni premium ~mahal sikit dari executive, seat leather, side mirror auto fold, guna stop/start button, Parking sensor depan belakang (kalau executive belakang je) yang lain-lain sila baca la ye. Harga 76,000-79,000 plus-plus. Monthly kalau dengan 10% down payment, interest 2.9%---7 tahun instalment dalam RM1,100...dan kalau untuk 9 tahun agak-agak kiraan dalam 900 plus. Enjinnya turbo (yang buat En Mie tidak berganjak dari tadi) tapi turbo yang biasa je bukan yang untuk racing kaw-kaw tu hihi. Kata sales person ni lagi RPM 2 turbo tu dah on dah (ntah la I pun pasti bab-bab turbo nih). 

Minyak full tank boleh tahan sehingga 300km jika drive pada kelajuan 90km/jam. Overall...kereta ni cun, tambah bila kat belakang tu ada tulis Lotus (handling). Harga ermm...boleh la. Macam Subaru pun ada, nak pula yang color Atlantis blue. Ada 5 varian warna, so pilih la mana yang berkenan ye, apa pun ikut kata sales person ni next month akan keluar color baru and the color is "Lilac"..target market pompuan. Seswei sangat...kalau family 5 orang memang ngam sangat...air bag 6, depan 4 kalau tak silap lepas tu ada 2 lagi kat kiri kanan kereta (masuk kereta boleh nampak button Airbag bulat tu).

 Nak trade-in kereta lama boleh juga, tiada masalah, nampak gaya En. Mie berminat bila dia asyik tanya kita punyer kereta dah nak habis bayarkan hutang lain-lain pun dah takde dah kan?huwahuwahuwa....sabo jela...oh ya pada yang berminat sila la ke showroom terdekat.

Oh ye kalau nak beli Preve boleh dapat diskaun yang terbaik sila-sila la roger "saya" yeap "saya" sebab anda akan dapat diskaun terbaik dari kawan-kawan saya (now baru tau ramai kawan kerja proton). Tapi Suprima S belum berdiskaun lagi (sila tunggu tahun depan hehehe...). Okey now nak cerita hal lain pula. Gambar? Google je banyak....tak pun tunggu lagi beberapa minggu sure berlambak on the road.

~Al-fatihah dan Takziah pada keluarga mangsa nahas Genting Highlands~
~Doakan untuk sedara-mara kita dia Mesir dan Syria serta umat Islam seluruhnya~

Tuesday, 23 July 2013

Melty Hershey yang enak dan Brownies Cheese

Assalammualaikum...Selamat Berpuasa...hari ni dah masuk hari ke-14 kita berpuasa Alhamdulillah. Pada diri sendiri ana nak ingatkan banyakkan amalan yang baik amalan yang mendatangkan pahala dan keberkatan. Juga kurangkan amalan yang tak berfaedah atau lebih baik tinggalkan amalan yang tidak baik. Kadang-kadang sebagai insan biasa kita tak terkecuali dari melakukan perkara-perkara yang salah, sama ada bertentangan dengan agama (contoh mudah, tersepak batu lalu kita maki batu tu...alangkah...) atau undang-undang (yang ni contoh mudah langgar traffic lite..hohoho bahaya).

Amboi mentang-mentang lama tak hapdate banyak plak nak membebel. Sejak bertukar kerja ni, life jadi lain kebetulan pula kena dengan bulan ramadan lagi la lain, kemudian sambung semula study, oh lagi la lain sangat. Rasanya sekarang ni mungkin orang dah sibuk kemas rumah, tukar langsir, cat rumah (tolong cat rumah mak kat kampung je la)..tapi...ana tak buat semua tu. Ntah kenapa malas sangat sekarang. Tengok langsir..ermmm...cantik lagi tak perlu tukar, lagi pun kalau orang datang rumah bukan diaorang tengok ye tak? Hehehee...dasar sangat.. tu dia..merepek dah...

Gambar yang ana masukkan ni gambar-gambar awal bulan July tahun ni (nasib tahun ni labu...). Lama tak membaking rupanya. Kalau baking entah kemana nak minta tolong habiskan. 

Brownies ni order by Diana (which now my ex-colleague) untuk mamanya. Katanya tak tau dah nak bagi kek apa so apa-apa jela. Maka ana fikir brownies cheese mungkin menarik, thank you D. Lepas ni boleh order lagi tau walau pun k.ana dah tak kerja sana ye. Kemudian baki cheese ana buat melty hershey. Resepi ni amik kat dapur Rahel, bahannya banyak yang ana hentam apa yang ada di dapur.


Brownies untuk mama D

Melty Hershey yang enak dan menggemukkan


Ermm...mungkin minggu hadapan ana akan buat 2 atau 3 jenis kuih untuk hari raya. Rasanya yang mudah-mudah saje and of course ada tat nenas resepi family huhu (sangat ler). Itu pun jika kelasnya tak pack sangat. Ok ye kalau sempat akan ana kongsi di sini. Paling tidak kongsi gambar hehehe.

~Thank you~

Saturday, 22 June 2013

Wordless week? Month?

Bersawang, berjerebu semua ada...rasanya lepas ni lagi lah. Bulan depan mula kerja di tempat baru, Alhamdulillah rezeki dari Allah tak siapa tau perancangan-Nya. Kali ni nak masuk semua gambar makanan yang sempat di snap yang ditempah kawan-kawan. Terima Kasih semua, nak order boleh lagi dunia kitakan sekarang tanpa sempadan.

lemon poppy seed butter cake with strawberries filing and freshcream

covered with buttercream ~tq shila lala

Strawberry butter cake with strawberries filing and fresh cream

fruit and buttercream

pavlova with mix fruit

red velvet with super rich cream cheese

Wednesday, 5 June 2013

World Environment Day 2013

Macam biasalah join event ni tiap-tiap tahun cumanya event kali ni company acu buat awal (11052013). Habis la kitaorang sefamily siap bawak kawan-kawan lagi. Kali ni buat di Ladybird Organic farm ladangnya kat Semenyih. Jauh juga la dari rumah, tapi naik bas kan so cool la.

Tahun ni lebih pada aktiviti melawat dan berkenalan dengan pokok-pokok dan herba-herba. Ada macam-macam antaranya Sabah Snake Grass yang katanya antara herba terhebat dan terbagus untuk rawatan kanser In shaa Allah. Kata Mr David (owner ladang ni) abang dia amalkan pengambilan daun ni untuk kolon kansernya dan dia disahkan sihat kembali.

Seterusnya kita orang join aktiviti memasak tanpa api, nama group pun dah kerabu salad so hidangan pun tentu-tentu la salad yang mana salad kami adalah hasil pertembungan timur dan barat (maapla takdo gambar...si Aiman ni pegang kamera betul-betul dia fully utilise, gambar dia saja posing, siapla ada tukang layankan hahaha). Resultnya kami dapat hadiah sempena group yang paling outstanding cecewah...hadiahnya?semua organic huhu, hingga hari ni tak tau nak guna flaxseed tu untuk buat apa.

So layan gambar pula.

ayam organik

model kebun sayur

outstanding group

tempat memasak

anak-anak sawi

arnab organik

Mr David sedang beri penerangan tentang cacing-cacingnya

Rumput Ular Sabah

Wedding cake and others

Hi...short entry. Few pictures from last few weeks order. Ding...dong...ding...dong this is the backdated entry that really test me a lot hahaha, thank you to Jeanie from Affin Investment and my colleague, Siti, for the orders and to others too.









Saturday, 18 May 2013

Hari Ibu

Salam semua. Minggu ni banyak terima tempahan untuk Hari Ibu, walaupun Hari Ibu disambut pada 12 May yang lepas. Pada ana Hari Ibu adalah hari-hari, walaupun mak ana tak di sini tapi hari-hari ingat kan dia. Sebulan sekali pasti jumpa dia. Mak lebih suka duduk di kampung, ajaklah macam mana pun datang dan duduk dengan kami, jawapannya seorang pun tak mengapa. Katanya lagi, puas dah duduk di bandar lagi pun aktiviti mak pun banyak, ke masjid ke surau ke rumah kenduri ke kebun dan banyak lagi. Hujung bulan ni mak dan adik-adik akan ke Bandung, wah seronoknya (tapi tak boleh ikut sekali, masa ni hari-hari ada meeting). Selagi kita ada ibu dan bapa maka hargailah mereka, mungkin mereka kadang-kadang marah dan bila marah cakap apa saja yang terlintas di hati dan di fikiran, tapi percayalah semua tu tak terlekat pun dalam hati dan fikiran mereka. Mereka marah sebab sayang bukan marah benci.

Ok la sekarang ni nak share gambar-gambar order Hari Ibu, eh lupa ada juga order sempena hari guru. Terima Kasih Cikgu....layannnnn....

Untuk cikgu


Lemon Poppy Seed Butter Cupcake

Red Velvet Cuppies


Cheese Tart