Sunday, 7 December 2014

Karipap with LOVE

Karipap with love ni ana buat sebab bosan. Haih...2 hari melepak kat rumah je la, layan novel, layan tabby, layan mata dan last sekali layan anak tekak. Dah lama nak buat tapi asyik busy, ana nak buat sebab kuciwa dengan karipap kat kedai, kalau karipap inti kentang, alahai isi dia seciput je. Kalau karipap sardine tu lagi lah sedih. Bawang 2,3 helai sardine nan hado. Sadis. Lagi pun ana kurang sikit karipap sardine, kecuali pedas-pedas baru lah ngam. Hari tu beli karipap IKEA, 12pcs RM10, ok la tapi dah tak seperti dulu, cam kureng sikit inti dia, tapi sedap jugak la. Kalau tak..tak habis hehehee. Karipap gerga kat Kuala Selangor tu pun best jugak. Cuma jauhnya lahai. Semata-mata nak karipap hihi.
 
Resepi dia ana amik kat internet macam-macam blog ana tengok pastu mix and match, pastu ana guna apa ada dalam kepala hahaha. Kulit pastry ni ana guna cara Aunty jee mintak halal aunty. Hampir sebijik macam aunty buat (1kg tepung gandum, garam sikit, 1 cup minyak masak), tapiii...kan ana dah mix and match kan dia, maka ana tukar majerin ke butter, sukatan? hahahah sebuku butter ana lebur hamikkkk, air plak ana guna air sejuk dari peti ais dalam 300ml gitu sebab cam dah ok je tepung tu bergaul, biasanya kalau buat kulit pastry kan orang putih guna ais so ai pun ikut la uolls hihi and oh ye...ana masuk telur sebijik. Tu diaaa...
 
 
Inti dan pastry
 
Inti pulak ana tiru mak ai punya cara. Hahahah mak ai dulu jual kuih uolss. Dulu mak ai jual kuih kat area Tabung Haji Kelana Jaya. Ermmm tahun 70-80an kalau tak silap, masa ni we'olss tinggal kat Kg. Datuk Harun. Bila ai dah besar, darjah 1 camtu, kami dah duduk di Wangsa Maju, this time mak ai buat kuih dan hantar kat orang jualkan. Pada masa sama mak ai jaga anak orang (Baby Farah dengan abg dia si Eric, kalau jumpa macam mana lah rupa deme nih). Bila we'olss balik kampong, mak buat kerja-kerja kampung, berkebun, gi toreh getah. Ayah pulak bila getah turun harga, jadi guard kat bank. Alhamdulillah...Terima Kasih ALLAH, jagakan orang kami sayang. Taim tu orang jahat ramai, tapi tak seramai dan sejahat sekarang. Taim tu u'olls...kitaorang kalau setakat angkat getah 30-40 kilo nih macam takde apa-apalah. Kalah badang, cuba sekarang, 5kilo pun lenguh-lenguh hihi. Oppsss story sejarah plak.
 
Ok inti tu senang sangat, kupas kentang potong dadu. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan cili kisar sampai naik bau, masukkan serbuk kari (daun kari kalau ada campak je) tumis sampai pecah minyak. Masa ni rumah akan berbau mapley. Pastu masuk daging kisar (ayam pun boleh), gaul-gaul, masuk kentang kemudian tambah air untuk bagi empuk. Perasakan dengan garam, gula sikit, asam keping sikit dan masak hingga kering.
 
 
Yang ni nak frozen kan
 
Pastu boleh la start menguli dan menggentel karipap. Hasilnya seperti dalam gambar. Mula-mula guna acuan tapi acuan tajam sangat maka guna tangan je. Huhuhu...mungkin selsema ni masih belum betul-betul hilang, ana tak rasa apa pun sebenarnya, tapi Mie kata masin dah ni. Hmm...yelah tu. Hihi...sebab buat sendiri dan ana tamak makanya karipap ana gemuk dan padat. Oh ye, ana sebenarnya suka karipap yang berkulit tebal. Terasa bila makan dan tak serap minyak. Hehehehe...ok la, nak sambung ting tong kepala ni...muah...xoxo.. :P
 
 
Amacam gemuk tak?
 

Jemaah Kolestrol berpartayyy

Terima kasih daun keladi, next time order lagi :)
Russian Black and White, coated with cream cheese and chocolate ganache.




Bila dah potong camni la keadaannya

Baked Egg Muffin

A healthy, easy and yummy recipe.
Baked Egg Muffin, as usual with simple campak-campak ingredients.
 
4 Egg
1cup milk
Salt and Pepper
 
Combine all the above ingredients together, godak-godak and add in salt and pepper secukupnya.
 
Tomatoes
Cucumber
Kacang panjang
Onion
 
Dice the vegetable or cut it into a small cute size (bhahaha).
 
Letak all the vegetable in muffin pan or mug or any bekas tahan panas (I used both, muffin pan and ramekin).
Pour the mixture (egg and milk).
Bake till cook gitewww. Siap, now lets eat.
Steam also can, ermmm 30 minutes dah ok kot (will try it later).
 
HAhahahaha simple, easy sesuai to the malas people like me.
 
Attached the gambar kejadian.

Before baking process, all campak inside the bekas
 
Close-up sikit
 

Sunday, 30 November 2014

Hadiah Hari Jadi Paling Besar

Hihi seumur hidup, nilah hadiah birthday paling 'besar' ana pernah dapat. Besar ye bukan mahal. Kalau mahal banyak..tak ternilai pun ada dan paling special tentula hadiah kasih sayang. Isi dalam tak tengok lagi, sebabnya kami ni berdua je peti ais sedia ada pun dah cukup dah, yang ni buat masa ni hiasan semata-mata. Uncle courts yang tukang hantar tu baik sangat, tabah je tunggu ana yang sangkut jammed kat Bukit Raja huhu.
 
Ni sebenarnya hasil cabutan bertuah sempena annual dinner company. Kebetulan esoknya birthday ana, so kira hadiah birthday la kan. Hihi....niat hati nak jual tapi takde yang nak beli, so buat sementara ni jadi tukun la kat rumah.
 
Tq opis den

 

Muchas Gracias

Muchas Gracias...mil gracias...
 
Russian Black and white cake, coated with cream cheese and covered with chocolate ganache, simple decoration. 20 pieces chocolate cupcake with cream cheese topping large size.
 
Chocolate Cupcake with cream cheese
 
Russian Black and White
 
 

Egg Benedict- Resepi Ringkas

Sesekali, bila malas masak dan sibuk dengan tempahan maka haruslah resepi-resepi ringkas dicari. Untuk memudahkan kehidupan, beberapa shortcut perlu dilakukan. Hahaha...gituuu...skema tak?
Ok, egg benedict ni sangat mudah, campak-campak siap, masa yang diperlukan 15minit saje.
 
Bahan:
 
4 keping roti (brand suka hati)
Mayonis (kuantiti suka hati)
Mentega (kuantiti suka hati)
Lada Hitam (kuantiti suka hati)
Mixed herb (kuantiti suka hati)
Salt (kuantiti suka hati)
2 biji telur
2 Ramekin (atau apa-apa bekas sesuai yang tahan panas)
 
Cara:
 
Sapu mentega dan mayonis pada roti, susun dalam ramekin (nak potong kulit roti pun boleh, tapi rugi..hihihi).
Basuh telur, pecahkan kedalam bekas ramekin beroti tadi, tabur lada hitam, mixed herb dan garam kalau suka.
Bakar pada suhu 170c selama 10 ke 15minit. Masa bergantung pada anda, ana kurang sikit telur setengah masak(atau yang ada bau-bau nih) maka masak lama skit hahaha (roti keras).
 
 
Taraaaa....tu dia, jemput makan. Sebab tak berapa suka dengan bau telur tu yang campak herbs banyak-banyak tu.
 

Egg Benedict campak-campak
 
 

Tuesday, 18 November 2014

Bagan Pasir, Kuala Selangor

Mentang-mentang la rumah dekat Kuala Selangor (kebetulan pergi melawat rumah yang masih huha lagi dengan bank) maka ana pun melajak la ke Bagan Pasir. Tujuan 1 je beli hasil laut hahha.
Nak ke sana mudah sangat, dari pasir penambang terus kedepan dalam jarak 12km lebih kurang. Nanti jumpa Bank Rakyat sebelah kiri, BHP kalau tak silap kat belah kanan dan ada signboard Bagan Pasir, maka masuk simpang kiri tu. Ada taman perumahan kat simpang ni tak ingat pula nama dia. Jalan terus sehingga nampak rumah atas air (kalau air pasang la) dan ada banyak orang jemur ikan masin muahahaha sah-sah la memang tempat nelayan kan. Kalau Nampak signboard fishery tu kira betul lah tu. Ada banyak kereta park kat kawasan tu maka sah la tempat tu. Haha...kali ni ana beli:
cencaru kuda (wajib nih) (1kg RM9) yang ni sangat besar maka kena kerat 2 (1.4kg)
ikan sebelah (size sederhana)(1kg  RM18) potong 3 hahaha (1.2kg)
bawal hitam besar (1kg RM16) kerat 2 (900g)
bawal putih kecil (1kg RM10) 8 ekor (500g) total RM50
Gulp. But still...murah compare kat PJ ni hihihi dan paling penting segar.
Ana juga beli udang putih sederhana besar tu 1kg RM42 (huhu uncle sebelah tu RM38 je cess).
Ikan pari sekilo RM10 tapi uncle tu kata amik saja la RM5 maka ok la boleh buat bakar hehehe.
Teringin sangat nak beli ketam nipah yang mahal tu RM50 sekilo huhu, ana ke pasir penambang beli 2 ekor RM66. Huhuhu mahalnya kau ketam, nangis beg duit acik.
So kali ni habis RM177, sebab ana beli sotong jugak. Hihi RM14 sekilo. Okla bosan korang baca seafood...seafood..seafood. Perghh jangan lupa pekena karipap gergasi kalau dah ke Kuala Selangor nih. Ok tu je bye.

Mak Cik pilih ikan, jual murah-murah ni


Antara ikan yang ada
 

Tempat parking
 
Sepanjang ni adalah kedai-kedai ikan

Indahnya Pelangi

Seharusnya tajuk ni ditukar ke sedapnya pelangi hahah. Lama dah nak buat kek ni tapi baru ni la berkesempatan nak buat. Sedap jugak tak la rasa susu sangat. Just nice dan ana pun kurangkan gula dari sukatan asal. Manis memang sedap tapi tak baik untuk kesihatan hihi.
 
Ermm kek ni mudah je, macam apam pun ada. Ni kalau kat kampong sah la diaorang panggil ni kek ni kuih apam hahaha. Takde resepi rahsia yang terlibat bahan pun lebih kurang macam buat apam polkadot rasa lebih kurang sama je. Maka sila la sapa nak cuba.
 
Bahan & caranya:
 
2 cawan tepung gandum*
1tsp baking powder*
1tsp soda bikarbonat*
* ayak bahan ni
 
2/3 cawan gula^
1tbsp ovelete^
4 biji telur^ (ana guna gred A hahaha tak kisah pun dah tu yang ada kat kedai beli jela)
1tbsp vanilla^
^ pukul sehingga kembang dan putih (macam buat adunan bahulu)
 
Tambah 4 tbsp susu pekat manis kacau lagi.
Tambah 4 tbsp. minyak sayur (minyak jagung contohnya)
 
Gaul sebati, masuk bahan dah diayak. Bahagikan kepada 3 bahagian, colorkan ikut suka. Cara hasilkan corak, masuk color lapisan pertama 1senduk, kemudian color kedua sesenduk, kaler ke 3 sesenduk lagi ulang hingga habis. Kemudian ambil lidi dan corak la ikut kegemaran. Make sure kukus dalam keadaan sesuai. Masuk dalam kukusan dan kukus selama 40 minit. Cucukkan lidi kedalam kek kalau lidi bersih maka dah masak la tu. Well done, boleh sejukkan, potong dan makan. Yummss.
 

Tauhu Sumbat Goreng

Memikirkan makanan sesuai untuk berdiet sememangnya memeningkan kepala. Kalau tak kerana weight management programme ana ni maka harusla hari-hari masak yang sedap-sedap belaka (hahaha sedap ke kan). Diet kali ni nak lebihkan protein dan serat and less carb. Sebenarnya yang berminyak juga harus dikurangkan cuma itu la, bila cakap pasal sihat pening memikirkannya. Hihi..tak pe la pelan-pelan kan.
 
Ok menjenguk menu kali ni, ana dah lama teringin nak masak tauhu macam ni, last ana buat beberapa tahun lepas, lama dah. First time makan, masa kerja kat Omron dulu, tiap kali balik kerja mesti singgah beli tauhu kat van-van tepi jalan. Masa tu beratur la berebut dengan Indon-Indon tu tauhu goreng ni. Sedap, lebih sedap lagi makan berulam cili padi, perghh berasap hihi. Kalau kat kampong senang sangat nak dapatkan tauhu petak yang dah digoreng. Tapi kat KL ni semuanya tauhu putih kena sendiri goreng. Jenuh lah jugak kerja 2, 3 kali kan. Nak goreng dulu, tunggu sejuk kemudian nak korek isi dia nak sumbat balik nak goreng lagi haih.
 
Senang je resepinya haha pejam mata pun siap. Beli tauhu putih tu, goreng. Tos dan sejukkan. Belah keluarkan isi. Beli juga sayur kacang panjang, kubis dan carrot. Kalau suka sayur lain pun letak je la. Cincang sayur-sayur ni. Gaulkan isi tauhu yang dah dikeluarkan tadi dengan sayur cincang. Sumbat semula kedalam tauhu yang telah dikosongkan tadi. Ketepikan. Bancuh 3 sudu tepung gandum, setengah sudu kecil garam, serbuk kunyit, lada sulah dan 1 sudu tepung jagung bersama setengah cawan air. Salutkan tauhu dengan tepung dan goreng dalam minyak panas. Untuk elakkan tauhu serap banyak minyak, pastikan minyak dipanaskan secukupnya. Goreng sampai garing angkat dan tos, boleh makan dengan sos atau dengan cili api sebagai ulam, walla sedap amat.
 
Ok ni tauhu goreng ana punyer yang enak di makan time panas-panas. Yummss.


Tauhu Sumbat Goreng
 

Wednesday, 12 November 2014

Musim hujan dan FROZEN

The snow glows white on the mountain tonight
Not a footprint to be seen.
A kingdom of isolation,
and it looks like I'm the Queen
The wind is howling like this swirling storm inside
Couldn't keep it in;
Heaven knows I've tried
Don't let them in,
don't let them see
Be the good girl you always have to be
Conceal, don't feel,
don't let them know
Well now they know
Let it go, let it go
Can't hold it back anymore
Let it go, let it go
Turn away and slam the door
I don't care
what they're going to say
Let the storm rage on.
The cold never bothered me anyway
It's funny how some distance
Makes everything seem small
And the fears that once controlled me
Can't get to me at all
It's time to see what I can do
To test the limits and break through
No right, no wrong, no rules for me,
I'm free!
Let it go, let it go
I am one with the wind and sky
Let it go, let it go
You'll never see me cry
Here I stand
And here I'll stay
Let the storm rage on
My power flurries through the air into the ground
My soul is spiraling in frozen fractals all around
And one thought crystallizes like an icy blast
I'm never going back, the past is in the past
Let it go, let it go
And I'll rise like the break of dawn
Let it go, let it go
That perfect girl is gone
Here I stand
In the light of day
Let the storm rage on
The cold never bothered me anyway!
Songwriters
ROBERT LOPEZ, KRISTEN ANDERSON-LOPEZ
Published by
Lyrics © Walt Disney Music Publishing Company

Saja copy paste lyrics ni dari Metrolyrics. Saja layan, next time rasa nak nyanyi tak perlu gugel dah buka je kat sini hihi. Famous amos sangat watak-watak dalam movie cartoon ni. Cerita dia juga menarik, bosan? Hahaha ana dan kartun mana pernah bosan, tengok Mulan dan Kungfu Panda pun dah berkali-kali..layannnn..  
 
Sempena Frozen ni jugak banyak kek-kek birthday yang bertemakan Frozen, terutama bagi anak-anak dara yang sukakan dua beradik ni, Anna dan Elsa. Ermm tapi order kali ni my friend kata anaknya lebih sukakan OLAF hahahaha comellll. 
 
Makanya untuk menambah lagi skill dan menerap teknik baru makanya ana gunakan teknik butter transfer. Mudah aje cuma tekap, lukis, keringkan dan transfer atas kek, tapi masih kurang kemas. Apa pun sebab Olaf ni dah sememangnya cute maka memang cute la kejadiannya. Hihi...(sendiri buat sendiri puji). Terima Kasih Icha...semoga Icha suka.
Oh ya apa kena mengena dengan hujan? Hihihi sekarang musim hujan, so sejuk dan hamper frozen hahaha (saje je..).

Happy Birthday!!!


Out of Idea, just buat apa terlintas saja


Thank you...

Thursday, 6 November 2014

CHERATING lagi dan lagi

Hmm...ramai yang tertanya mana la gambar-gambar kek dan makanan homemade kat rumah ana ni kan. Maaflah ana ni jarang amik tempahan, busy dengan hobby baru...hihi menjahit, tapi sebab baru dapat mesin masih belum rasmi lagi, tungguuuu.
Nanti dah siap jahit jangan bosan ana show-off saje kat sini hihi. Dah bagi tau kan yang ana ni love art and yes that's me.
Oh ye entri ni nak sambung cerita dari KL to KTN sebenarnya. Cerita tak tamat lagi bersambung hingga ke Cherating hahaha. Dah banyak kali asyik story kat sini je kan. Ntah dah tu je yang rasa nak pergi. Kami tak buat apa pun activity scuba ke kayak ke kat Cherating ni, cuma biasalah makan-makan je nak dicoverkan hahaha. Macam biasa wajib makan sata, lekor dan segala hasil lautkan. Malam makan kat WAIB (Warung Awang Ikan Bakar) not bad, boleh la cover perut lapar, sedap? Ermmm ikan kan biasa je. Servis? Okla tengok sekeliling yang ramai orang pun paham-paham aje la kan. So far tak de apa menarik la biasa-biasa, rehat habiskan cuti. Stay kat chalet je, Cherating Eastana tak silap namanya sebelah Bay Resort tu...ok la budget pun tak besarkan. Just nak stay for few hours je pun.
1 big family ~ amik gambar orang je
Ni belakang nun, kaunter pilih ikan dan tempat membakar

Dua tu je yang kosong

Ni sedang surut
CHERATING
Ini pula gambar yang ana ambil sepanjang perjalanan dari Kuantan ke Cherating (dekat je ikut sini tapi...)...Hahaha ni bukan di Tanah Merah, Kelantan ye. Ni di Kuantan. Sepanjang jalan ni kami berselisih dengan banyak lori-lori bawa Tanah ni. Merah betul Tanah nya.
Antara lori yang lalu
Yang ni sepanjang-panjangnya paip Petronas
Sebelah ni ada lori jugak sebenarnya
Lagi...




From KL to KTN

Salam semua, kali ni nak citer guna short form hahaha. KL semua orang tau kan...KTN?? hihi sendiri create KTN tu Kuantan, amacam? Best? Ok..ok..
Ni ana nak story citer throwback la kiranyakan. Yang mana time ni ana nak gi jenjalan lawat kawasan menyambil singgah la kat Kuantan. Kebetulan ada semi final Pahang vs Kedah so harus la bagi peluang kat En Mie. Bukan selalukan. Makanya ana bagitau En Mie silalah bookkan hotel yang berdekatan dengan stadium agar mudah nak pergi hihi. Betul punya dekat dia ambil, jalan kaki pun sampai. Hebat. So Jumaat tu sampai je Kuantan kita orang ni saja-saja la gi survey hotel (ada orang minta tolong book juga) ermmmm...akhirnya ada la 1 tempat ni Sentosa ke apa namanya bilik untuk 5 orang RM195, sesuai la kot dengan kawan si Mie nih, sebab dia bawak family kan.
Nak jadikan cerita, dah check in semua bagai kat Grand Continental nih, kami pergi ke Tg Lumpur, teringin nak try Pok Su & Mok Su (PS&MS) tu. Sampai je simpang lepas flyover dia tulis Tg Lumpur tu lebih kurang dalam 2km gitu Nampak dah signboard kedai nih...ooo dah pindah ke kedai yang lebih teratur rupa. Ok la nak park pun senang. Kami yang dah tahap kebulur mengigil ni pergi la amik makanan, memang tahap tak hengat la apa nampak rembat terus. Tu sedap ni sedap, aih semua sedap lah, pada pandangan la. Penuh semeja dengan Nescafe Ais dan nasi dagangnya sorang sepinggan kan. Ada sata, udang, sotong, ikan, karipap nya bagai. Makan-makan dah kenyang kami pun bayar semua skali RM27. Ermmm ok lah. Kami pun gerak nak balik hotel, bila nak buat U-turn kami ni kena la cari tempat sesuaikan tiba-tiba terpandang  gerai PS&MS sebelah balai polis tu...penuhnya orang sangat meriah. Aiseh....kiranya tadi tu bukan kedai sebenar la ni (cawangan rasanya yang kami pergi tu). Hmmm keciwa, pastu sepanjang jalan tu kami dihidangkan dengan kedai-kedai seangkatan dengan PS&MS nih...alahai memang stok-stok gitu rupenyer. Okla next time kami try lain plak.
Haha inilah dia...
Ok bab food review, sebab lapar kami bedal la tapi sebenarnya tak tertelan seafood-seafood tu sebabnya, diaorang ni salut dengan tepung dan barulah digoreng. Masalahnya tepung tu amatlah manis yang mana bagi tekak nismilan ni memang la tak seswei. Tapi lapo bebenor acik telan je. Panas-panas makanan tu memang sedap, dah sejuk hah hadap. Mula la cari benda pedas masam nak mengcoverkan rasa tu hihi.
Ok sampai hotel kami lepak-lepak jap, asar, gi Berjaya Megamall (beli novel?hahaha kat KL tak beli kan..hihi rezeki orang KTN). Pastu Mie siap-siap nak berbola pulak. Makanya bini harusla lepak tengok bola kat hotel. Ermm hotel ni biasa-biasa je, hotel dah lama so design dan barang-barang dalam tu pun harus la lama.  Malamnya ana dah lapar balik (selero denosor aku nih)..pergi la cari makanan sekeliling hotel tu, sadisnya gerai APL tu habis stok nasi..so sad. Makanya achik pun lintas la jalan ke Sara Thai, hmmm sama macam kedai-kedai Thai yang lain je, tapi bila dah try makan ermm yummy. Ana order nasi goreng sara thai and nasi goreng seafood (gambar tak de tapi nice sangat the taste).
Ermm price dia ok la macam KL. Kendian dessert eh ana amik pulut manga, perghhhh berbaloi bayar RM8, sedap tahap tak hengat, lemak-lemak pulut tu ermmmm dengan kemasam manisan manga di tambah ada Kruk-Kruk (xtau apa..macam kacang tumbuk) hmmm betul-betul enak, nyesal tak beli 2 hihi. So overall memang sedap la food kat sara ni.
Sodap ea...
Sara Thai
Hmmm...tetiba nak pulut manga huhu...perut pun dah krok..Kruk..krak...hmmm tulun-tulun.
Okla perut dah lapar malas nak tulis pasal makanan hahahaha...nanti ana sambung citer gi Cheating plak ye. Babai...

Thursday, 23 October 2014

Pasar Pasir Penambang, seharian di Kuala Selangor

Wehuuuu...tajuk tu sehari tapi tak la sehari mana pun. Perjalanan kali ni adalah dari inisiatif diri sendiri yang kebosanan dan keterujaan nak makan seafood banyak-banyak (gila aku bukan diet ke mihmihmih...). Tambah-tambah cuti Deepavali nih, apa je nak buat kt rumah, maka jom jalan-jalan.
Ok lets go bergerak menghala ke Kuala Selangor. Dari Subang Bestari ke sana tak la berapa jauh benar, tapi InsyaAllah kalau dah duduk Pristana nanti, lagi lebih dekat la dengan Kuala nih. Maka harus la seafood segar hari-hari. Dari rumah dalam pukul 12 tengah hari cam tu. Sampai sana dalam pukul 1.30 itu pun sebab berenti beli karipap gergasi. Tapi jangan risau, ni bukannya macam pasar yang kena pergi pagi-pagi, kat sini sampai ke petang ada ikan.
Jalannya susah ke? Eh senang je, guna google map pun boleh. Kami guna jalan Kuala Selangor ni, sampai area Bukit Melawati ada traffic light sila berhenti kalau merah. Pastu jalan terus, naik jambatan seberang sungai tu, nanti kat selekoh ada Giant belah kiri, terus lagi sampai traffic light ke dua (kalau depa tak tambah traffic light la) selepas tu dan anda harus belok ke kiri. Ada tulis signboard Pasir Penambang. Hah lepas simpang ni, jalan terus dalam 70meter lebih kurang kemudian belok kiri, agak-agak dalam 100meter cam tu nampak dah pasar di sebelah kanan anda. Wahhhh..gitu sekali nak bagitau jalan. Oh ya landmark area situ senang je, kiri kanan kedai-kedai dan restoran cina, Nampak tu kira sah dah la tu.
Sampai pasar tempat pertama dituju ofcos la kedai jual ikan kan. Makanya harus la memborong sakan. Sampai je sana benda pertama ana nampak sotong sekilo RM14..hah RM14? sotong besar gedabak nih rege ni je eh murah banget nih, apo laie pilih masuk bakul, amik kau 1.8kg acik beli miahahahaha (total RM25), beli ikan jenahak sekilo RM28 ikan paling kecik 1.5kg (RM33) harus la acik kena asing-asing masak 3 kali. Pastu niat nak beli ketam tapi En Mie kata ketam ni kecik dan ringan...ok part ni serah pada yang arif...bab-bab ketam ni dari beli sampai ke makan acik memang fail, bab masak tu ok laaa....hahahaha. Tapi I is geram uols dengan ikan kembung besar a.k.a mabung. Terbayang-bayang betapa lemaknya isi ko ikan weh, yang ni sekilo RM10 murahnya la...total ikan ni 6 ekor size big-big (RM11 ~ 1kg++). Kat situ je acik habis RM69, pengsan.
Next station ketam, hah yang ni pening sikit la sebab tak pakar kan, akhirnya En Mie pilih 4 ekor ketam gedabak beratnya harusla 1kg plus sebab total ketam RM35 (1kg ketam RM25..mahal). Acik tambah 2 ekor cencaru kuda (cencaru besar tu) sekilo RM9, size gedabak beli 2 ekor dengan berat 1.5kg RM10 so total RM45. Oleh kerana kami jauh sikit perjalanan, makanya kami beli kotak putih dengan harga RM7, ais tak perlu sebab bila beli ikan dia bagi ais kalau tak cukup mintak aje...hihi.
Pastu rasa macam eh-eh macam kurang lah hidupan laut, maka acik beli agak-agak dalam 25 ekor udang dengan harga RM13 (sekilo RM30) ni yang size XXL kalau kat Tesco. Tapi kat sini, size ni macam anak udang, sebab ada udang lagi besar dari nih boleh dapat RM55/kg. Fresh sangat sampai nak kopek pun payah. Syok oo sampai lupa nak selfie dengan ikan miahahah. By the way, next trip kita orang nak pergi ke Cherating, tapi sebelum tu nak ke Kuantan dulu saje jalan-jalan. Hah seafood lagi jawabnya.
Hidupan laut yang selamat sampai ke rumah, maaf tak dan nak bukak satu-satu
Semua stok ni dah siap-siap bersihkan akhirnya dapat makan untuk hampir 2 minggu (tertakluk pada kerajinan tukang masak yang mana mungkin akan jadi lebih lama kot kat dalam fridge). Ana ni suka simpan ikan dan ayam yang dah siap-siap bersih dalam fridge, sebabnya balik je kerja, thaw kejap dan boleh masak. Kalau nak siang bagai memang lah malas amat. Lagi pun cara ni untuk pastikan peti ais bersih takde kesan darah bagai.
Oh macam tu punya banyak hidupan laut kita orang beli, malam tu jugak 2 ekor ketam, semua udang dan 6 ekor sotong kita orang bedal. Mana tak buntal masing-masing makan. Melantak tak hengat siap lagi ada orang buat calculation, kalau makan kat kedai macam kat pelabuhan Klang tu mau jenuh nak bayar, dekat nak 200, macam mana tau? Tak tau tak cakaplah kan, nanti kena saman pula, kita orang pernah makan (itu pun ikan pari bakar, sotong dengan udang goreng tepung je).

Ketam masak cili telur masin, udang goreng butter dan sotong goreng tepung. Yummy. Since acik tengah diet maka acik punyer Nasik amat lah sedikit. Pastu cuci mulut dengan lemon infused water. Memang sedap la. Baki ketam acik plan masak lomak cili api hahahah.

butter prawn sempoi
ketam cili bertelur masin sempoi (tak ikut cara biasa hahaha)
sotong goreng tepung, ngam ho

Ok dari sini, time nak balik tu acik singgah cendol bakar. Amboi En Bakar, siap dah daftar sebagai harta intelek ye, siap ada branch kat Klebang dengan PD lagi you, syabas Inspector Sahab, syabas. So far cendol ada discount 20 sen ye, kalau idak kami bayor RM6 tapi sebab 20sen makanya kami bayar RM5.60. Kemudian singgah beli karipap gedang ni lagi...haih melantak je keje aku laki bini.

ada banyak gerai-gerai lain di sini

Pastu singgah solat Zohor dan akhirnya kami pergi tengok rumah. Aihhhh...no. lot acik ingat la tapi no. rumah hampeh. Akhirnya teknik kiraan lorong digunakan. Ces betullah rumah aku sebelah rumah contractor tu. Geram je segala simen, batu batan dilonggok dalam kawasan pagar den, dengan tempat parking motor staf dia lagi, bakar kang...hahahaha. Pastu ada la 2,3 orang jiran-jiran yang keluar rumah gi buang sampah, sambil mata ala-ala pandang semacam je, ek eleh, aku bakal jiran ko la..apa da. Hahha itu la serba sedikit cerita acik seharian kat Kuala Selangor nih, sampai rumah dekat nak pukul 4.30 haha mampu? Sakann...

Wednesday, 22 October 2014

Mari meroti

Assalammualaikum... hari yang sejuk, nyaman dan mengantuk hahaha. Tak habis la mengantuk, masuk kereta mengantuk, tengok TV mengantuk, buat keje kat office mengantuk (yang ni nak elak mengantuk maka ana makan...haih mana la tak gems...mengantuk makan, mengantuk makan, takkan nak layan mata kot habis la produktiviti). So nampak tak sebenarnya ana nak highlight apa? Ok cam ni, ini lah sebab kenapa saya makin comels, bila mengantuk maka perlu makan, saya mengantuk sebab tu asyik makan (hahaha denial...padahal). Ok la jangan layan ana merapu... tengah mengantuk masa tulis entry ni.
 
Apa kaitan mengantuk dengan meroti tah haih. Ok ni projek ana yang dah lama tergendala, ada aja la keje lain yang menuntut perhatian. Padahal....hoho balik rumah layan TV, layan Tabby pastu layan mata heh.
 
Ana dah banyak kali buat roti sebenarnya sama jugak dengan donut. Tapi itula nak update blog dengan ambil gambar tu hihi rajinsss sangat. Resepi ana ambil dari pelbagai sumber ada dari internet, resepi buku masakan, rancangan TV dan pada paket tepung, yis atau sewaktu dengannya dan semuanya berkesudahan dengan roti kejung bila sejuk. Tapi kali ni sebab roti I menjadi gebu gebas you (walaupun dah sujuk) maka I nak share la resepi tak tipu punyer. Hah yang ni betul-betul eksperimen berjaya selepas berkali-kali buat roti tapi ia mengeras bila sejuk. Lain citer bila roti tu kena angin ye, roti apa brand pun kalau biarkan terdedah memang akan kejung tapi resepi-resepi sebelum ni roti sejuk je tak sempat terdedah dah kejung apa cer? Takpe maybe ana pun silap uols gopoh kot hahaha.
 
Resepinya actually lebih kepada penggunaan komposisi bahan yang betul. Resepi ni jugak asalnya ana guna resepi dari google tapi dari blog mana tak ingat lah pulak (maaf tuan Tanah) tapi ana dah modified setelah beberapa kali ana cuba resepi ni, tu yang katanya telah melalui eksperimen. Haih ni cef-cef tengok atau baca mau guling-guling gelak, awat la minah ni merapu roti dia kejung padahal kami buat ok aje kan, tak perlu segala ukuran tan metric bagai hahaha. Maaf ye saya ni memang baru belajar so saya tau kawan-kawan yang baca blog ni pun kebanyakannya kawan-kawan, kawan-kawan opis dan kawan-kawan yang baru nak berjinak-jinak hal meroti ni. Maka bila menulis saya beranggapan yang membacanya adalah orang-orang seperti saya yang masih mencari kepastian kenapa roti mengejung bila sejuk (rugi you nak bagi orang makan pun segan..last-last cik Tong yang menyantap).
 
 
Ok cara dan bahannya:
 
 
Water Roux
 
50g tepung gandum
250ml air
 
Masak kedua-dua bahan hingga likat. Macam nak bancuh tepung talam pun ye jugak.
Make sure tak berketul.
Dah pekat, sejukkan.
 
 
Roti
 
400g tepung high protein/ tepung gandum pun boleh
3 tsp yis
1 tsp bread improver
80g gula kastor
1biji telur (ana guna gred C je, kalau Giant ni B & C sama je bezanya B bersih dari kekotoran)
60g butter
50ml air suam
3tbsp susu tepung (hahaha ana guna Anlene, yang makan roti ni harus tak retak tulang :P)
 
 
Caranya:
 
Letak air dalam bekas pengadun (agak-agak boleh kembangkan yis), gula dan tabur yis slow-slow.
Biarkan kembang agak-agak 10minit.
Pas dah kembang, masukkan tepung, bread improver, telur, butter, susu tepung dan water roux tu.
Air tu rasanya 50ml memang cukup tapi kalau kualiti tepung lain sikit maka kuantiti air pun akan berubah.
Maka on lah pengadun, uli selama 30 minit dengan mesin tu.
Off mesin, uli plak dengan tangan.
Kalau melekat boleh guna tepung gandum tapi jangan banyak sangat.
Agaknya melekat lagi sapu tangan dengan sebarang lemak antaranya planta, butter, shortening atau krimwell.
Lepas uli, tutup bekas dengan kain lembab suam-suam, biarkan terperap dalam 30minit.
Bila dah kembang berganda, kaup adunan, tumbuk-tumbuk dan uli-uli lagi.
Bahagikan pada beberapa bahagian (ana buat jadi 6 hahaha dah masak kembang setalam ko).
Siap bahagi, perap lagi sampai naik semula.
Agak-agak 30 minit panaskan oven pada suhu 160C.
Atas roti tu nak letak serunding boleh, nak letak cheese dengan gula pun boleh (macam ana buat ni), nak letak bijan pun boleh ikut suka. Bakar selama 15 ke 18 minit.
Bila nampak roti dah nak brown cover atasnya dengan aluminium foil.
Bakar la sehingga masak. Kalau macam dah nak rentung sangat kurangkan suhu pada 150C, hahaha ana buat sebab oven ana dah lama dan cepat panas.
Siap keluar oven, roti panas tu ana terus sapu dengan majerin (butter lagi bagus). Wanginya nyaman eh.
 
Ok tu je sila makan, believe me the roti esoknya pun masih gebu gebas you. Pada ana la water roux dan pengembangan yis yang betul sangat membantu. Hah tu dia cheq show off roti gebu na. Selamat mencuba uoll. Dah berjaya roger ye, nak mintak belanja hahaha.
 
 
Bee hive mini bun with butterscotch sauce
 
Roti untuk jualan
 
Sausage bun