Ana dah janji nak share resepi ni tapi sentiasa tak
berkesempatan untuk menulis. Tapi rasanya banyak je resepi ni di internet,
Encik Google kan ada hiks..
So ana mulakan dengan bahan-bahannya, Roti (5 Keping), Susu
(1 cawan), telur (2biji), Vanilla (1 sudu besar), gula 1 cawan (ikut manis mana
kita suka) gula ni ana bahagi 2.
Ok caranya pula, masuk roti yang dah di potong kecil (nak
rendam dengan susu dulu pun boleh), susu, telur, vanilla dalam pengisar dan
kisar halus. Setengah cawan gula lagi letak dalam Loyang acuan, panaskan atas
dapur sehingga gula cair dan warna perang, tutp api letak tepi.
Panaskan ketuhar (160 celcius, 10minit lebih kurang),
letakkan dulang pada bahagian bawah ketuhar. Tuang air panas agak-agak hampir
penuh. Kemudian tuangkan adunan dalam pengisar ke dalam acuan yang bergula
tadi. Bakar pada suhu 160 celsius selama 20 minit. *suhu ketuhar bergantung pada usia dan jenis ketuhar juga. Boleh juga
kukus, masa kukus dalam tempoh 30 ke 40 minit.
Dah masak, keluarkan dari ketuhar, sejukkan sebentar kemudian
terbalikkan dalam pinggan, tadaa dah jadi puding roti. Nak makan dengan sos
custard atau madu pun sedap, yang ni ikut suka.
Bread Pudding steam bath style.. would be nice if we eat with honey or Custard Sauce |