Alhamdulillah...ada kesempatan nak update blog. Sibuk tu tak la tapi ntah kenapa, time ada idea blogspot tak nak support (asyik hang...ip tak recognize katanya...), time takde idea memang tak tengok langsung la blog ni. Ok, kali ni nak share tentang puding roti pula. Lama dah try resepi ni cuma payahnya nak upload.
Nampak sedap....ermm memang sedap pun. Resepinya ambil dari web rasa.karangkraf.com dan rasa pula ambil dari blog seperti yang dicreditkan di bawah. Ana pula merepekkan resepi menggunakan bahan yang ada dan sesedap rasa (rumah ni kalau manis-manis memang tak bersentuh la makanan tu). Rasanya sama je mana-mana resepi pun cuba google ada banyak yang dah tulis tentang ni, senangkan pastu jangan buat manis-manis sangat, sedang-sedang je, baru la sedap makan menambah (hehe pengalaman kat rumah sendiri ni).
Nampak sedap....ermm memang sedap pun. Resepinya ambil dari web rasa.karangkraf.com dan rasa pula ambil dari blog seperti yang dicreditkan di bawah. Ana pula merepekkan resepi menggunakan bahan yang ada dan sesedap rasa (rumah ni kalau manis-manis memang tak bersentuh la makanan tu). Rasanya sama je mana-mana resepi pun cuba google ada banyak yang dah tulis tentang ni, senangkan pastu jangan buat manis-manis sangat, sedang-sedang je, baru la sedap makan menambah (hehe pengalaman kat rumah sendiri ni).
Resepi : http://hanamemories.blogspot.com
BAHAN-BAHAN:
- 15 keping roti
- * 2 cawan full cream milk (low fat pun boleh) ana guna Dutch Lady tu
- * 3 sudu besar gula halus (nak manis tambah lagi)
- * 2 biji telur
- * sedikit esen vanilla (yang ni ikut suka)
- * serbuk cinnamon (tapi kat rumah takde so letak nutmeg powder...sodap gak, agak-agak la letak jangan over ye)
- 2 sudu besar butter (cairkan)
- kismis dan aprikot untuk dalam roti, peaches sebagai hiasan
Untuk Sos Kastard
- 1 tin susu sejat
- 1/4 tin air (guna tin susu sejat tu)
- 2 sudu besar tepung kastad (kalau banyak tepung sos jadi ketat, so tambah air lagi hihihi)
- 2 sudu besar gula
- Sediakan mangkuk. Satukan bahan-bahan yang bertanda ( * ). Koyakkan roti dan masukkan ke dalam mangkuk tadi. Biarkan terendam dan meresap seketika.
- Masukkan separuh kismis, aprikot dan juga mentega cair .Gaul sebati. Kemudian tuang ke dalam loyang/bekas yang telah digris dengan sedikit butter.Taburkan baki kismis diatas adunan.
- Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
- Untuk membuat kuah@sos kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat. (kepekatan ikut selera masing-masing)
- Tuang ke atas puding roti tadi. Jika suka sejuk, masukkan peti sejuk dahulu sebelum dipotong dan dituang sos kastad.
- Time nak makan curahkan sos susun peach dan ngap...makan dengan aiskrim pun ok juga...ikut suka la 'sky is the limit' ehehehe..
No comments:
Post a Comment