Thursday, 17 January 2013

Ngaku a.k.a Arrowhead

Setelah sekian lama tak update apa-apa kerana kesibukan menyiapkan tempahan pavlova dan crepe, hari ni gatei nak update-update hehehe.... Sekarang tengah memikirkan di manakah akan ku cari durian selepas musimnyer berakhir...sedangkan penjual durian juga (yang memang dah sangat kenal and dah jadi kawan si mie) tolong pikirkan masalah ni huhu...apa pun permintaan setakat ni Alhamdulillah...
Hari ni bukan nak story about pavlova and crepe, but today is "Ngaku" day.
Sambil buat kerepek, si Mie dok bebel ngaku..ngaku..tak ngaku..
Ngaku ni kan sejenis ubi, daun seakan keladi dan of course ler hidup di kawasan lembap. Juga dikenali sebagai sengkuang cina (ni kata uncle yang sama-sama pilih tu la) dan orang putih called it Arrowhead. Kebanyakan yang ada di pasaraya tu diimport dari China.

Actually, time Chinese New Year je benda ni banyak di pasaran. If not cam ada takde je. Kalau ada pun mahal. So far Tesco dan Aeon Big a.k.a Carrefour harganya agak murah still below RM3, Giant RM3 lebih kurang dan Mydin pula paling tinggi ~ RM4.00 lebih sekilo. Kat pasar-pasar tak tau coz tak pernah pergi the real pasar..hihihi

Setakat time menulis ni sudah beli 2 kali and dengan berat hampir 3KG..hahaha kemaruk habis..si Mie la ni..sedap..sedap...pastu modified skit cam ala-ala wat kerepek pisang tu..hurmm malatop ko...gambar ngaku tak sempat snap..tunggu ada 3rd round kalau tak sibuk akan cepat-cepat ku snap gambar ubi comel nih. . Gambar yang ada ni yang dah jadi kerepek...oh ye..juga boleh dimasak dengan daging, dikukus dengan ayam and apa-apa lagi yang anda rasa nak buat la..btw congratulation to Mie because he manage to cut and fried the ngaku yesterday. Bukan senang nak menyagat ngaku nih. 1 balang besar jugak ler..siap terpotong jari huhuhu...kesian..sedap..sedap kerepek ni..pandai betul chef pelatih...hangus sikit-sikit tu tak pe la nama pun chef pelatih hihi..


Ngaku a.k.a sengkuang cina a.k.a arrowhead

update: ni la rupe ngaku yang belum diproses.


rupa ngaku yang sebenar
 
jangan potong tangkai supaya mudah untuk sagat


No comments:

Post a Comment