Tuesday 30 October 2012

Tauhu Sumbat

Ello peeps...ok hari ni nak celoteh pasal resepi biasa-biasa aje, biasa dengar tapi tak biasa tengok..(poyo la tu kan)..idea datang sebab terlebih rajin (konon)..dan terlebih beli stok (hahaha yang sebetulnyer) ok bahan-bahan dan caranya seperti tertera (macam Master Chef lor plak..perasan..perasan >.<)

Bahan-bahan:

Isi Tauhu

1 keping tauhu lembut-hiris halus
2 keping nugget tempura-hiris halus (isi ayam sebenarnya..tapi maleh kan..sub aje pada benda lebih mudah)
3 sudu jagung (siap hiris halus lagi)
Sebiji bawang besar (size sederhana cukupla)
Garam, Serbuk Lada Sulah (yang ni ikut suka)
1 biji Telur (dalam kes ni telur habis wat kek rupenyer...takpe no worries..masuk sesudu tepung gandum..hik..hik...mudahkan)
note: boleh tambah carrot, kucai dll...

Kulit

9 ketul tauhu 4segi tepat yang nampak macam kering tu (kat pek nyer tulis bantong)

Cara-caranya:

Gunting tauhu tapi jangan putus, terbalik kan tauhu tu, so yang putih akan di luar yang coklatnya kat dalam (seperti gambar)
Lenyek semua bahan untuk isi (pun ada dalam gambar)
Sumbat dalam tauhu, bekukan tauhu-tauhu ni dalam setengah jam atau agak-agak keras skit la
Gambar ikut pusing jam tapi dari kiri ke kanan pastu bwh ahaks

Goreng dalam minyak yang banyak (deep fryer better)
Tadaa...siap boleh makan cecah dengan sos thai..meletops gitew..Mie makan sambil cakap sedap-sedap...and tanya guna bahan apa..hahaha resepi penuh rahsia (kunun la kan :p )


Siap boleh makan


No comments:

Post a Comment