Lama dah tak menulis. Entry ni sepatutnya tahun lepas dah siap tapi sibuknya kalah menteri. Upload gambar awal-awal tapi biar je dalam draft.
Puff ni ana guna yang segera sebenarnya, tak dan la nak buat doh sume balik dari kerja. Intinya ana letak kentang, cendawan, carrot dan daging. Ana buat macam yang dulu juga. Kulitnya dari roti paratha segera tu. So lihat la donya...betapa mudah suri rumah sekarang haha. So resepinya hanya pada inti.
Bahan-bahan:
Kentang (kupas dan potong dadu)
Cendawan Kering (direndam)
Daging kisar
Bawang besar dan Bawang putih (ditumbuk halus)
Minyak (untuk menumis)
Daun kari
Lada hitam
Garam
Butter (untuk tak nak bagi lekat di dulang)
Cara:
Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk dan daun kari
Masukkan kentang dan air, masak hingga empuk
Masukkan daging kisar
Masukkan cendawan, kasi cendawan lembut
Perasakan dengan garam dan lada hitam, kacau dan dah sebati tu tutup api
Letak paratha atas dulang yang telah dioles butter, letak inti, letak lagi sekeping di atasnya dan kepilkan jangan bagi inti bersepah. Bakar pada suhu 160 celcius selama 20 minit.
Kuarkan dari oven, kalau sanggup makan panas-panas sedap ooo..
Hehehe amaran: panas ye inti tu...ok tu je la caranya.
Senang je kan. Selamat mencuba.
Taraa...puff segera saya.
No comments:
Post a Comment