Thursday, 16 August 2012

Biskut Belanda

Hai..bersiaran dari kantor..ahaks..kantoi..mood raya...mood keje dah tinggal 10%  hati dah sampai kat Senawang dah. My boss lagi best...dia dah kat tepi Penang Bridge...wakakaka...hari ni boleh balik pukul 3..okey kawan-kawan pukul 3 ye...Agenda hari ni ada banyak, since kereta ku problem maka akan ku kerjakan kereta adikku, nampaknya raya ni si kecik saya duk aje di KL...kesian beraya sesorang di'perantauan'.Jantungnya terpaksa ditukar (jantung la kot bateri tu kan) dah 3 hari kalau sampai minggu depan maksudnya dah seminggu. Betapa la malasnya aku nak pergi beli bateri, pasang dan start engine hehehe..

Eh ok jangan membebel, ni nak citer kisah biskut raya, buat la skit tapi dah nak habis dah buat untuk perut sendiri, biskut belanda ni dah nak habis pun...cara buat senang, amik resepi dari MyResepi - Yani resepi- butter cookies tapi bila sampai to my hand it become my own resepi heheheh...in other word biskut dah kena jajah sesuai dengan namanya.

This recipe is so easy pukul butter(250g) sampai sebati or tukar jadi putih, masuk gula (1 1/3cups), letak kuning telur (gred A sebiji) (optional),letak butter oil/vanilla skit (ujung sudu) then masuk tepung (2 1/2cups) dah siap ayak dengan setengah sudu baking powder, kalau lembik sangat tambah lagi tepung , wrap dalam plastik and perap dalam fridge lebih kurang sejam. Keluarkan, boleh canai dan terap or masuk dalam paperbag and pump keluar, bentuk may be vary hehehe. Bakar selama 12 minit pada suhu 160 celcius dalam oven yang dah dipanaskan selama 10 minit (lain oven lain tahap suhunya so adjust la ye). ok my biskut look like this..tada...pemalaskan rupanya..rangup sedap cair je bila makan...next step plan nak letak chip choc plak...pasti lg umph...

semangat untuk lebaran tapi...


ada itam2 skit coz resepi asal 180 celcius oven ku xboleh guna suhu tu


No comments:

Post a Comment